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CHAPTER

3
SECTION 302 
DEFINITIONS

302.1 Defi nitions. The following terms are defi ned 
in Chapter 2:

RECREATIONAL FIRE. An outdoor fi re burning 
materials other than rubbish where the fuel being 
burned is not contained in an incinerator, outdoor 
fi replace, portable outdoor fi replace, barbeque grill 
or barbeque pit and has a total fuel area of 3 feet (914 
mm) or less in diameter and 2 feet (610 mm) or less 
in height for pleasure, religious, ceremonial, cook-
ing, warmth or similar purposes.

Q:Is a fire pit located in the back yard of a 
single-family dwelling considered a recre-

ational fire?

A:No. A recreational fire is not contained. In 
a fire pit, either a solid fuel or a fuel gas is 

contained within a noncombustible fixture or a 
combustible fixture with a noncombustible lin-
ing. So long as the fire remains contained within 
a fire pit, and the fire is not a hazard to the dwell-
ing, landscaping or similar exposures, a fire pit 
would not be considered a recreational fire. [3-1]

SECTION 308 
OPEN FLAMES

308.1.4 Open-fl ame cooking devices. Charcoal 
burners and other open-fl ame cooking devices shall 
not be operated on combustible balconies or within 
10 feet (3048 mm) of combustible construction.

Exceptions:
1. One- and two-family dwellings.
2. Where buildings, balconies and decks are 

protected by an automatic sprinkler system.
3. LP-gas cooking devices having LP-gas con-

tainer with a water capacity not greater than 
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21/2 pounds [nominal 1 pound (0.454 kg) 
LP-gas capacity].

Q:A developer is proposing the renova-
tion of an existing apartment commu-

nity where barbeque grills are installed on bal-
conies of buildings of Type V-B construction. 
The grills will not use charcoal or small-sized 
LP-gas containers. Instead, the grills will be 
supplied from fixed piping connected to the 
building fuel gas system. The buildings are not 
protected by an automatic sprinkler system. Is 
this arrangement permitted by the IFC?

A:No. The provisions in Section 308 rig-
orously regulate open flames in or near 

buildings and structures and on all premises. 
Typical apartment buildings and condomini-
ums of combustible construction represent life 
safety and conflagration hazards. With the ex-
ception of one- and two-family dwellings and 
townhouses regulated by the IRC requirements, 
barbeque grills, regardless of the source of fuel, 
cannot be operated on combustible balconies 
or within 10 feet of combustible construction 
unless the balconies and decks are protected 
by an automatic sprinkler system. [3-2]

Q:Would a barbecue grill fueled by a one-
pound LP-gas cylinder be allowed on a 

combustible balcony where there is no sprin-
kler protection?

A:Yes, the one-pound-cylinder-fueled bar-
becue grill is within the amount speci-

fied in the Section 308.1.4, Exception 3 and is 
permitted. [3-3]

308.3 Group A occupancies. Open-fl ame devices 
shall not be used in a Group A occupancy.

Exceptions:

2. Heat-producing equipment complying with 
Chapter 6 and the International Mechani-
cal Code.
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Q:Exception 2 to Section 308.3 states, 
“Heat-producing equipment comply-

ing with Chapter 6 and the IMC.” How does 
that relate to the IBC Section 2111 on masonry 
fireplaces?

A:The intent of the IFC is that fireplaces 
would not be considered open-flame 

devices when constructed in accordance with 
the IBC and IMC requirements. [3-4]

Q:Are masonry fireplaces permitted in a 
commercial building with a Group A 

occupancy?

A:Exception 2 allows the construction of 
fireplaces in a Group A occupancy when 

they are designed and constructed to the IBC 
and IMC requirements. [3-5]

308.3.1 Open-fl ame decorative devices. Open-
fl ame decorative devices shall comply with all of 
the following restrictions:

1. Class I and Class II liquids and LP-gas 
shall not be used.

2. Liquid- or solid-fueled lighting devices 
containing more than 8 ounces (237 ml) of 
fuel must self-extinguish and not leak fuel 
at a rate of more than 0.25 teaspoon per 
minute (1.26 ml per minute) if tipped over.

3. The device or holder shall be constructed 
to prevent the spillage of liquid fuel or wax 
at the rate of more than 0.25 teaspoon per 
minute (1.26 ml per minute) when the de-
vice or holder is not in an upright position.

4. The device or holder shall be designed so 
that it will return to the upright position af-
ter being tilted to an angle of 45 degrees 
from vertical.

Exception: Devices that self-extinguish 
if tipped over and do not spill fuel or 
wax at the rate of more than 0.25 tea-
spoon per minute (1.26 ml per minute) 
if tipped over.

5. The fl ame shall be enclosed except where 
openings on the side are not more than 
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0.375-inch (9.5 mm) diameter or where 
openings are on the top and the distance 
to the top is such that a piece of tissue pa-
per placed on the top will not ignite in 10 
seconds.

6. Chimneys shall be made of noncombus-
tible materials and securely attached to the 
open-fl ame device.

Exception: A chimney is not required 
to be attached to any open-fl ame device 
that will self-extinguish if the device is 
tipped over.

7. Fuel canisters shall be safely sealed for 
storage.

8. Storage and handling of combustible liq-
uids shall be in accordance with Chapter 
57.

9. Shades, where used, shall be made of 
noncombustible materials and securely at-
tached to the open-fl ame device holder or 
chimney.

10. Candelabras with fl ame-lighted candles 
shall be securely fastened in place to 
prevent overturning, and shall be located 
away from occupants using the area and 
away from possible contact with drapes, 
curtains or other combustibles.

Q: Recently I identified the use of gelled 
alcohol decorative devices. The devices 

produce an open flame that is fueled by metha-
nol that is mixed with a gel material. The mate-
rial safety data sheet indicates the alcohol has 
a flashpoint temperature of 55F and a boiling 
point temperature of 190F, which would clas-
sify the material as a Class IB flammable liquid. 
Are gelled alcohol decorative devices that are 
UL listed for residential use prohibited in As-
sembly Occupancies due to Section 308.3.1, 
Item 1 of the IFC ?

A: Yes. Such a device is prohibited by Sec-
tion 308.3.1 Item 1. The use of flamma-

ble liquids in open-flame decorative devices is 
prohibited by the IFC because of the liquid’s 
low flash point temperature and high heat re-
lease rate. [3-6]



pocketINTERPS: 2012 IFC  Chapter 3

33

SECTION 311 
VACANT PREMISES

311.1.1 Abandoned premises. Buildings, struc-
tures and premises for which an owner cannot be 
identifi ed or located by dispatch of a certifi cate of 
mailing to the last known or registered address, 
which persistently or repeatedly become unpro-
tected or unsecured, which have been occupied 
by unauthorized persons or for illegal purposes, 
or which present a danger of structural collapse 
or fi re spread to adjacent properties shall be con-
sidered abandoned, declared unsafe and abated by 
demolition or rehabilitation in accordance with the 
International Property Maintenance Code and the 
International Building Code.

Q:An issue has arose concerning numer-
ous older buildings that have been 

vacant for several years and now the owner 
want to reuse them. The Fire Marshal wants to 
impose the 2012 IFC requirements for sprin-
klers and feels these buildings should have to 
meet current codes. In looking at the Existing 
Building provisions in IBC Chapter 34 I see 
undefined references to this issue but no real 
guidance as to when a building that has been 
vacant must now meet current code to be oc-
cupied.

Can you cite any International Code defini-
tions of when a building has been abandoned? 
Is there a certain timeframe of vacancy that re-
sults in it being abandoned?

A:  There is no specific definition of the term 
“abandoned” in the International Codes. 

IFC Section 311.1.1 is entitled “Abandoned 
buildings” and lists several criteria upon which 
a determination of abandonment may be 
based.  In the scenario you have described, the 
reoccupancy of a building following any length 
of vacancy to the same level of hazard within 
the same occupancy group that it was classi-
fied in before the vacancy occurred would not 
trigger the application of the IBC or IFC as if it 




